×

Danmarks parlament

Danmarks parlament

Folketinget er Danmarks nationale parlament. Det blev oprettet i 1849 og mødes på Christiansborg Slotsholmen på Slotsholmen i det centrale København. Folketinget har 179 medlemmer, som vælges for fire år ad gangen ved forholdstalsvalg.

Det danske politiske system er et parlamentarisk system baseret på Westminster-systemet. Danmark har et flerpartisystem med to dominerende partier og et tredje parti, der ofte spiller en afgørende rolle i forbindelse med dannelsen af koalitionsregeringer. Den nuværende regering er en mindretalsregering bestående af Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Det danske parlaments officielle funktion er at vedtage love, men det har også en række ceremonielle funktioner. Folketinget har beføjelse til at vedtage love, opkræve skatter, gennemføre undersøgelser og godkende udnævnelser i regeringen. Det fører også tilsyn med regeringens aktiviteter og har beføjelse til at erklære krig.

Det første møde i det danske parlament fandt sted den 5. juni 1849. På det tidspunkt bestod det kun af et enkelt kammer, Folketinget, som havde 115 medlemmer. I 1953 blev kammeret delt op i to kamre: Folketinget (underhuset) og Landstinget (overhuset). Antallet af medlemmer i hvert hus blev forhøjet til 179 i 1967.

Det danske parlament har til huse på Christiansborg Slot i det centrale København. Slottet blev oprindeligt bygget som kongelig residens i 1736 af kong Christian VI. Efter en brand i 1794 blev det genopbygget som et treetagers palads i neoklassisk stil. I 1806 blev det udvidet med en fjerde etage, og igen i 1928 med en femte etage. Paladset blev beskadiget af tyske bombeangreb under Anden Verdenskrig, men blev senere restaureret. I dag huser Christiansborg Slot både det danske folketing og statsministerens og ministeriernes kontorer.